maandag 23 februari 2009

Geestelijke groei: houd je blik gericht op Jezus

Er zijn van die boeken met geweldige inspirerende titels als "geestelijke groei". Geestelijke groeien is echter meestal geen succesverhaal en zeker geen methode van een beetje bijbelstudie, gebed en dienstbaarheid en je komt er wel. Laten we realistisch blijven en erkennen dat geestelijke groei op zich een erg mooi doel is, maar dat het nog niet zo makkelijk is en niet van de ene op de andere dag komt.

Rom 8:29: Wie hij al van tevoren heeft uitgekozen, heeft hij er ook van tevoren toe bestemd om het evenbeeld te worden van zijn Zoon, die de eerstgeborene moest zijn van talloze broeders en zusters

Het doel van geestelijke groei is 'op Jezus gaan lijken'. Een fantastisch doel! We zijn niet alleen gered door Jezus, maar het gaat veel verder. God heeft er toe bestemd om het evenbeeld van Jezus te worden. Dat betekent dat de volledige vrucht van de Geest zichtbaar is: liefde, vreugde en vrede, geduld, vriendelijkheid en goedheid, geloof, zachtmoedigheid en zelfbeheersing. Dat is nogal wat....

Het is bemoedigend dat God niet alleen in het einddoel geïnteresseerd is, maar ook in het proces, net als een beeldhouwer die voorzichtig steeds een stukje steen er afbeitelt en geniet van dat proces. Bovendien is Jezus niet alleen de grondlegger, maar ook de Voleinder van het geloof :



Maar hoe vaak ben ik niet afgeleid door christenen in mijn omgeving die al zover gegroeid lijken te zijn en geweldig kunnen bidden, altijd durven te getuigen en ook nog eens fantastische bijbelstudies kunnen houden. Maar ook dat is dus niet handig. Want we hebben wel een wolk van getuigen om ons heen, maar die ze er om ons te bemoedigen om vol te houden en niet om naar te kijken als einddoel. Dat leidt alleen maar af. Bovendien is het pad dat God met de ene persoon gaat niet hetzelfde als die van de andere.

Ook werkt het bij geestelijke groei helemaal niet als je achterom kijkt en op je eigen problemen let. Als je steeds denkt aan wat je fout hebt gedaan en welke grote problemen je hebt dan wordt het ook moeilijk.

Je hoeft niet alles zelf te doen! Bekend is het verhaal van de storm op het meer en dat Jezus over het water naar de leerlingen toeloopt (Matt 14). Petrus ziet Jezus en loopt over het water naar Jezus toe. Maar het gaat mis als hij voelt hoe sterk de wind is. Op het moment dat hij niet meer op Jezus let, begint hij te zinken. Dat is opvallend! Zodra je niet meer naar Jezus kijkt maar naar je eigen omstandigheden of andere mensen, val in je het water.

Geen opmerkingen: